Türkiye Artık Paris İklim Anlaşması'nın Bir Parçası!

Türkiye Artık Paris İklim Anlaşması'nın Bir Parçası!

   Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı ile Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun yürürlüğe girdi. Bu sayede Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nın resmen tarafı olmuş oldu. Anlaşma ile Türkiye'de, verdiği taahhütleri tek tek yerine getirmeye başlayacak.



   Oldukça yoğun olan Türkiye gündeminde son birkaç gündür konuşulmakta olan meselelerden bir tanesi de Paris İklim Anlaşması. Eylül ayının nihayetinde bir izahat icra eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayacaklarını duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde TBMM'ye gelen mesele, milletvekilleri tarafınca da onaylandı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında da Paris İklim Anlaşması'na ait bir gelişmeye ev sahipliği yaptı.


   Resmi Gazete'de; "Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" kabul edildi. Böylelikle Paris İklim Anlaşması resmen hayatımıza dahil olmuş oldu. 




Türkiye, gelişmiş ülke olarak gösterildiği için onaylamak istemiyordu


   Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı'nda kabul edilmiş, birtakım ülkeler bu anlaşmayı direkt uygulamaya koymuştu. Ancak Türkiye, anlaşmanın tarafı olmak istememişti. Zira Türkiye'nin gelişmiş ülke kategorisine alınması, bizim ülkemizde kabul edilmemişti. Hükümet, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olması icap ettiğini düşünüyordu.


   Paris İklim Anlaşması, dünyanın ilk geniş kapsamlı iklim anlaşması olması sebebiyle tehlikeli sonuç ehemmiyet arz ediyor. Anlaşmanın tarafı olan ülkelerin, küresel ısı artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırmaları gerekiyor. Ayrıca 2050 yılına kadar verilen sözlerin tutularak, sera gazı salınımının 0'a düşürülmesi gerekiyor. Öte yandan; anlaşmayla beraber kömür benzer biçimde fosil tabanlı yakıtların kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye geçiş yapılması gerekiyor.


Yorumlar

Daha yeni Daha eski