iOS 15 Yayınlandı: İşte Yeni Gelen Özellikler ve Güncellemeyi Alacak iPhone Modelleri

iOS 15 Yayınlandı: İşte Yeni Gelen Özellikler ve Güncellemeyi Alacak iPhone Modelleri

Yaklaşık 4 aydır geliştirilen iOS 15, dün Türkiye saati ile 20.00'da yayınlandı.



Apple, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği lansmanda iPhone 13 ailesini tanıttı, Şirket, etkinlikten kısa bir süre sonra yeni işletim sistemlerinin ne zaman piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. Apple,  iOS 15 başta olmak üzere iPadOS 15, watchOS 8 ve tvOS 15 sürümlerini de dün Türkiye saati ile 20.00'da yayınladı.


Peki bu yeni işletim sistemi ile iPhone'nunuz ne gibi yetenekler kazanacak ? 



iOS 15 Özellikleri:


FaceTime

Apple, kullanıcıların Android cihazlardan ve Windows PC’lerden arama yapabilmeleri için FaceTime’ın web’de kullanılabileceğini duyurdu. Görüntülü arama hizmeti daha önce yalnızca iOS ve Mac cihazlarda kullanılabiliyordu. Artık yeni gelen işletim sistemi ile birlikte görüntülü aramalara Windows ve Android cihaz kullanıcıları da katılabilecek.



FaceTime'a gelen yeni bir özellik ise SharePlay. Kullanıcılar görüntülü aramayı kullanıyorken SharePlay sayesinde Apple Music’ten birlikte şarkı dinleyebiliyor, TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyor veya uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar.



SharePlay oturumunda bulunan her kullanıcı içeriği oynatabiliyor, duraklatabiliyor veya ileriye sarabiliyor. SharePlay özelliği Apple TV’ye bile uzanıyor. Böylece kullanıcılar FaceTime üzerinden birbirine bağlıyken programları veya filmleri büyük ekranda izleyebiliyor. Ancak bu özelliği Apple sonbaharda sunmayı planlıyor.



OCR Taraması

iOS 15’te yer alan Live Text (Canlı Metin) özelliği sayesinde 3. parti uygulamalara ihtiyaç duymadan OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi kullanılabilecek. Bu yeni özellik sadece A12 Bionic ve daha yeni bir işlemciye sahip iPhone modellerinde kullanılabilecek.



iOS 15 ile Araç Kilidinizi Açabilecek, Digital ID'nizi Oluşturabileceksiniz

iOS 15 ile gelen UWB anahtar özelliği sayesinde akıllı telefonunuzu araç, ev ve otel gibi birçok alanda anahtar olarak kullanabileceksiniz. Apple, bu özellik için BMW başta olmak üzere otomotiv üreticileri, Schlage ve Kastle gibi akıllı kilit üreten şirketler ile anlaşma sağladı.



Yeni işletim sistemi ile birlikte Digital ID özelliği de geliyor. Kullanıcılar, iPhone’ları kullanarak kimliklerini taradıktan sonra telefon üzerinden kullanabilecek.



Haritalar

Apple, iOS 15 ile gelen yeni haritalar uygulamasını tanıttı. Tanıtılan yeni haritalar uygulaması başta sadece İspanya, Portekiz, İtalya ve Avustralya’da kullanılabilecek. Etkileşimli dünya adı verilen özellik sayesinde ticari bölgeler ve binalar hakkında daha fazla ayrıntı paylaşılacak. 3 boyutlu tasarımıyla dikkat çeken Haritalar için CarPlay özelliği 2021 yılının son çeyreğinde kullanıma sunulacak.




Diğer Özellikler:



  • Siri’ye, AirPods’ta kullanıcıların sadece sorarak ekranlarında ne olduğunu ve daha fazlasını öğrenebilecekleri Bildirimleri Seslendir özelliği ekleniyor.
  • Sizinle Paylaşılan özelliği, sistem genelinde çalışarak Mesajlar’daki yazışmalarda paylaşılan makaleleri, müzikleri, TV programlarını, fotoğrafları ve daha fazlasını buluyor ve bunları Fotoğraflar, Safari, Apple News, Müzik, Podcast’ler veya Apple TV uygulamasında pratik bir şekilde açarak bilgilere bağlam içinde hızla erişmeyi kolaylaştırıyor.
  • iCloud+, kullanıcıların iCloud’da sevdikleri tüm özellikleri E-postamı Gizle özelliği, genişletilmiş HomeKit Güvenli Video desteği, yeni bir inovatif internet gizlilik servisi ve iCloud Private Relay (Gizli Aktarma) gibi yeni premium özelliklerle hiçbir ek ücret olmadan bir araya getiriyor. Mevcut iCloud aboneleri bu sonbaharda otomatik olarak iCloud+ aboneliğine yükseltilecek. Tüm iCloud+ tarifeleri, aynı Aile İçi Paylaşım grubundaki kişilerle paylaşılabilecek. Böylece iCloud+ servisiyle birlikte sunulan yeni özelliklerden, depolama alanından ve zenginleştirilmiş deneyimden herkes yararlanabilecek.
  • Sağlık uygulaması, yeni paylaşım sekmesiyle kullanıcının sağlık verilerini ailesi, bakıcılar veya bakım ekipleriyle paylaşabilmesini sağlıyor. Trendler, kişisel sağlık ölçümlerindeki anlamlı değişimlere odaklanmanın bir yolunu sunuyor ve yeni bir ölçüm olan Yürüme Dengesi, kullanıcılara düşme risklerini proaktif olarak yönetme imkanı veriyor.
  • HomeKit aksesuar üreticileri şimdi ürünlerinde “Hey Siri” özelliğini etkinleştirerek müşterilerinin üçüncü taraf aygıtlarından Siri’yle konuşup yanıt alabilmelerine imkan tanıyor. “Hey Siri” özelliğine sahip aksesuarlar, istekleri HomePod veya HomePod mini aracılığıyla iletecek ve Kişisel İstekler, İnterkom, sayaç ve alarm gibi özellikleri destekleyecek. Bugünden itibaren, akıllı ev aleti üreticileri Siri’yi aksesuarlarına entegre etmek için Apple ile çalışmaya başlayabilecek.
  • Bul uygulaması, kapatılmış veya silinmiş bir aygıtı bulmaya yardımcı olacak yeni becerilerin yanı sıra konumlarını paylaşan aile ve arkadaşlar için canlı konum yayını özelliğini de sunuyor. Ayrılma Uyarıları, kullanıcıyı AirTag’ini, Apple aygıtını veya Bul ağı aksesuarını bilinmeyen bir konumda unuttuğu zaman bilgilendiriyor ve Bul ağı şimdi AirPods Pro ile AirPods Max’i de destekliyor. Yeni bir Bul araç takımı ise doğrudan Ana Ekran’da hızlı bir bakış sunuyor. 
  • Çeviri özelliğine, farklı diller arasında yapılan konuşmaların daha doğal bir şekilde devam etmesini sağlayan yeni Canlı Çeviri özelliği ekleniyor. Sistem genelinde kullanılabilen çeviri özelliği, kullanıcıların iPhone’un herhangi bir yerindeki metinleri çevirebilmesini sağlıyor.
  • Apple TV uygulaması, sinema gecelerine yönelik yeni “Hepiniz İçin” başlıklı sırada, seçili kişilerin veya tüm ev halkının ilgi alanlarına uygun TV programları ve filmlerden oluşan bir koleksiyon sergiliyor.
  • Yeni iPhone kurulumu, iPhone kullanmaya başlamayı her zamankinden daha sorunsuz hale getiriyor. Mevcut iPhone kullanıcıları, bir iCloud abonelikleri olmasa bile, verilerini geçici olarak iCloud’da yedekleyip yeni iPhone’larına kolayca aktarabiliyorlar. iPhone’a ilk kez geçiş yapan kullanıcılar ise geliştirilmiş “iOS’e Taşı” deneyimi ile fotoğraf albümlerini, dosyalarını, klasörlerini ve Erişilebilirlik ayarlarını kolayca iPhone’larına aktarabiliyor. Böylece iPhone ilk andan itibaren kişisel bir deneyim sunuyor. 
  • Erişilebilirlik, iPhone genelinde daha da geniş bir kapsama kavuşuyor. VoiceOver için sunulan yeni özellikler, kullanıcıların görsellerdeki kişiler, metinler, tablo verileri ve diğer nesneler hakkında daha da fazla ayrıntıyı keşfedebilmelerini sağlıyor. Nöro-çeşitliliğe destek olmak amacıyla sunulan yeni arka plan sesleri dikkat dağınıklığını azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, işitme engeli veya işitme bozukluğu olan kişiler için Made for iPhone yakında yeni çift yönlü işitme cihazlarını da destekliyor. Sound Actions özelliği, Anahtarla Denetim’i ağızdan çıkan seslerle çalışacak şekilde kişiselleştirme imkanı sunuyor ve kullanıcılar artık ekran ve metin boyutunu her uygulama için tek tek özelleştirebiliyor. Apple ayrıca, Kulaklık Kolaylıkları özelliğine içe aktarılmış odyogram (işitme testinin sonuçlarını gösteren grafikler) algılama desteği de ekliyor.


Peki iOS 15, iPadOS 15 ve watchOS 8 Hangi Cihazlara Yüklenebilecek ? İşte Tüm Modeller:




iOS 15 Alacak iPhone Modelleri:


  • iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 ve iPhone 12 mini
  • ‌iPhone SE‌ (2020)
  • iPhone 11
  • ‌iPhone 11‌ Pro ve iPhone 11 Pro Max
  • ‌iPhone‌ XS ve iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • ‌iPhone‌ X
  • iPhone 8 ve iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 ve iPhone 7 Plus
  • iPhone‌ 6s ve iPhone 6s Plus
  • ‌iPhone SE‌ (2016)

iPadOS 15 Alacak iPad Modelleri:


  • iPad Pro modellerinin tamamı
  • 5. nesil ve sonrası iPad modellerinin tamamı
  • 4. nesil ve sonrası iPad mini modellerinin tamamı
  • 3. nesil ve sonrası iPad Air modellerinin tamamı
  • ‌iPad Air‌ 2

watchOS 8 Alacak Apple Watch Modelleri:


  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 3
  • Apple Watch SE

Yorumlar

Daha yeni Daha eski