Delta ve Delta Plus Varyantı Nedir ?

Delta ve Delta Plus Varyantı Nedir ?


2019 yılında Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan COVİD-19 hızlıca Dünya'ya yayıldı ve salgın haline geldi. Son verilere göre Dünya'da 184 milyon koronavirüs vakası görüldü. Bu vakalardan 3,98 milyonu hayatını kaybetti. Ülkemizde de 5,45 milyon vaka görülürken, 49,959 kişi hayatını kaybetti. 


Koronavirüs yayılırken mutasyon geçirmeye de devam etti. Son olarak Hindistan'da tespit edilen yeni mutasyon Delta varyantı olarak adlandırıldı.


Delta varyantından sonra ülkemizde Delta Plus varyantı da görüldü. Sağlık Bakanı Koca, ülkemizde 3 kişide Delta Plus varyantının tespit edildiğini açıkladı. Peki nedir bu Delta ve Delta Plus varyantı ? 



Delta Varyantı Nedir ? 


İlk verilere göre Hindistan'da görülen Delta varyantı, baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde daha çok ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.


Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector, Mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine (yüksek ateş, sürekli öksürük, tat ve/veya koku kaybı...) daha az rastladıklarını belirtti. "Bu varyant daha farklı çalışıyor." açıklamasında bulunan Dr. Spector, insanların değişen bu Covid-19 belirtilerini anlamadığını, yalnızca grip olduklarını zannettiklerini bu sayede virüsün daha kolay yayıldığını belirtti.


Delta varyantı son açıklamalara göre 100 farklı ülkede görüldü. Ülkemizde ise 26 farklı şehide görülen Delta varyantı, şu ana kadar 224 hastada tespit edildi.



Delta Plus Varyantı Nedir ?


Delta Plus varyantı, Delta varyantının bir alt türü. İlk olarak Güney Afrika'da görülen Beta varyantında görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahip.


Sağlık Bakanı Koca'nın son yaptığı açıklamaya göre Delta Plus varyantı ülkemizde 3 kişide görüldü.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski