Nedir Bu Cyberpunk 2077 ?

Nedir Bu Cyberpunk 2077 ?

 Nedir Bu Cyberpunk 2077 ? 


Cyberpunk 2077'yi Wikipedia tarifiyle özetleyecek olursak yapımcılığını CD Projekt Red'in, yayımcılığını CD Projekt'in üstlendiği rol yapma türündeki video oyunudur. 


Cyberpunk 2077 ilk olarak 2012 yılında duyuruldu. Uzun yıllardır yapımı süren oyun ilk duyurulduğu andan itibaren oyuncular için bir merak konusu haline geldi. Vaad ettiği distopik açık dünya, silahlar, araçlar oyuncuları daha da heyecanlandırdı.


Oyunun Konusu:


Oyun Night City'de geçiyor. Özel yetenekleri bulunan V karakterini yönettiğimiz oyunda ölümsüzlüğün anahtarı olan eşsiz bir implantın peşine düşüyoruz. Rol yapma oyunlarında önemli özelliklerinden biriside insanlarla etkileşim ve hikayeye yön verebilmektir. Cyberpunk 2077'de de daha oyunun başındayken hangi yolu çizeceğimizi seçmek için özgeçmiş ekranı çıkıyor.



Özgeçmiş seçeneklerinden ilki Göçebe.  Göçebe seçeneği diğer özgeçmişlere nispeten daha farklı bir hikayeye sahip. Göçebe seçeneğini seçtiğimizde Night City'de oyuna başlamıyoruz. Kendimizi Badland adı verilen kurak çölde buluyoruz. Göçebe karakteri daha özgür ruhlu bir karakter fakat Night City'e girdiğimizde işler hiçte istenildiği gibi gitmiyor. Şehirdeki insanlar dışardan olanlara pek nazik olmayabiliyor.


İkinci özgeçmiş seçeneği Sokak Çocuğu. Sokak Çocuğu, isminden anlaşılacağı gibi sokağın bağrından kopmuş, torbacılarla yatmış, her türlü kavgaya girmiş bir özgeçmişi ifade ediyor. Sokak Çocuğu seçiminin avantajları da bulunuyor. Bu avantajlardan birisi de Night City'de bulunan çetelerle diyaloglar için ekstra seçenekler vermesi. 


Son özgeçmiş seçeneğimiz ise Şirketçi. Şirketçi özgeçmişi yetkili bir abi gibi başlamamızı sağlıyor. Bu özgeçmişte üst kademelerle daha haşır neşir oluyoruz ve üst kademe diyaloglarında ekstra seçenekler sayesinde hikayeye farklı yönler verebiliyoruz.


CD Projekt, üç seneryonun farklı hikayeler barındıracağını söylesede bu seneryolar belli bir yerden sonra aynı çizgide ilerliyor. Yani seçtiğiniz seçenekten memnun değilseniz keşke diğerini seçseydim diyorsanız üzülmeyin hepsi aynı devam ediyor.



Karakter Düzenleme:


Karakter düzenleme ekranı olabildiğince detay barındırıyor. Kadın veya erkek seçiminden sonra neredeyse karakterimizin her ayrıntısını ayarlayabiliyoruz. Ayarlayabildiğimiz en ilginç detay ise genital bölge. Evet oyunda vajina veya penis seçebiliyoruz. Ayrıca penisin boyu ve sünnetli sünnetsiz olmasına bile biz karar veriyoruz. Saç tipi, ağız, burun, diş, dövme, yara izleri gibi detaylı bir şekilde karakterimizi oluşturabiliyoruz.


Karakter düzenlemesinin ayrıntılı olması gibi karakter yeteneklerimizide baya ayrıntılı şekilde düzenliyebiliyoruz. Vücut, zekâ, refleksler, teknik kabiliyet ve serikanlılık olarak 5 gruba ayrılmış bu yetenek kısmında verdiğimiz her puan ayrı ayrı şeylere etki ediyor. Örnek olarak vücuda bir puan verdiğimizde karakterimizin gücü, sağlığı, dövüş yetenekleri gibi özellikleri geliştirmiş oluyoruz. Zeka daha çok hack, reflekslere verdiğimiz puan ise saldırıdan kaçınma kritik vuruş ihtimali gibi özelliklerimiz güçlendiriyor. Teknik kabiliyet kısmı teknolojik silahları daha iyi kullanmamızı sağlıyor. Serinkanlılıkta  ise direnç ve gizlilik özelliklerini geliştirmiş oluyoruz.


Bu özelliklerin oyun içindeki işleyişine örnek olarak. Oyunda bir kapı var diyelim o kapıyı açmanız için teknik kabiliyetinizin 5 olması gerekiyor. Teknik kabiliyetiniz 5'in altındaysa o kapıyı açamıyorsunuz. Karakteriniz geliştikçe ve seviye atladıkça yeni yerlere, yeni  görevlere ve yeni diyaloglara ulaşabiliyoruz.


Oyun İçeriği:


İlk olarak oyunda bir envanter sistemi var. Taşıyabileceğimiz üç silaha, giyeceğiniz kıyafetlere, zırhlara kadar birçok seçimi yapabiliyorsunuz. Oyunda çeşitli türlerde silahlar bulunuyor. Yakın dövüşten ağır makinalıya kadar. Silahları satın almak dışında öldürdüğünüz düşmanların üzerinden de silahlar düşüyor ve bunları lootlayarak satabiliyorsunuz. Ayrıca topladığınız hurdalar ile kendi silah ya da muhimmatınızı da üretebiliyorsunuz. 



Görevlere bakacak olursak ana hikayenin yanında yapabileceğimiz onlarca yan görev olması oyuna çeşitlilik katıyor. Sadece ana hikayeyi yapmak isteyen bir oyuncu oyunu 20 saatte bitirebiliyor. Cyberpunk 2077 ana hikaye ve yan görevler ile birlikte 50 saatlik bir oynanış süresine ulaşıyor. Tabi ki oyun da bunlar dışında haritada gezip görülecek mekan sayısıda oldukça fazla. Bu mekanları da hesaba katacak olursa 100 saat boyunca oynayabileceğeniz bir oyun olmuş Cyberpunk 2077.



Cyberpunk 2077’nin PS Store’dan Kaldırılma Süreci:


Bu konuya değinmeden bitirmek istemedim çünkü oyuncular açısından olukça büyük bir olay. Ben burda CDPR’ın oyunu çıkarmada hızlı davrandığını düşünüyorum çünkü PS4 ve Xbox One X için çıkan sürümlerde oldukça fazla bug, fps ve görüntü sıkıntısı bulunuyor. Yani tam optimize olarak çıkmamış. Hal böyle olunca oyuncularda geri iade etmekte oldukça haklılar çünkü oyun stabil bir şekilde oynanmıyor. Xbox cephesi iade kısmında sıkıntı çıkarmazken PlayStation ilk başlarda CDPR’in güncelleme ile bu durumu düzelteceğini belirterek iadeleri kabul etmemişti. Çığ gibi büyüyen iadeler ve oyuncuların tepkisi yüzünden PlayStation geçtiğimiz günlerde geri adım atarak iade almaya başladı. İlerleyen dönemde PS4 ve Xbox One X konsollarına büyük bir güncelleme gelecek gibi duruyor.


Yorumlar

Daha yeni Daha eski