NFT (Değiştirilemez Jeton) Nedir ?

NFT (Değiştirilemez Jeton) Nedir ?



NFT, dijital sanat eserleri, koleksiyon ürünleri gibi dijital varlıkların benzersiz olduğunu ve birbiri yerine geçemeyeceğini onaylayan bir çeşit dijital sertifikadır.


İngilizce adıyla (N)on-(F)ungible (T)okens veya kısa adıyla NFT'ler "Takas Edilemez Jetonlar" anlamına gelir.


NFT, Bitcoin ve Ethereum gibi para birimlerini destekleyen blok zinciri (blokchain) teknolojisini kullanıyor. Kripto sanat eserlerinin bağlı bulunduğu NFT’ler genellikle Ethereum blokzincir sisteminde yer alıyor ve bu sistemin para birimi olan “ether”ler ile alınıp satılıyor.



NFT'ler Tek ve Eşsizdir



Osman Hamdi Bey'in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu gibi türünün tek örneği bir tablo eşsizdir, takas edilemez ve değiştirilemez. Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun fotoğrafını çekebilirsiniz veya basılı bir kopya posterini satın alabilirsiniz ama bu eserin her zaman için dünyada sadece tek bir adet orijinali bulunacaktır.


NFT'ler de benzer şekilde tek ve eşsizdir, karşılıklı olarak birebir takas edilemezler, yani dünyada hiç bir NFT bir diğeri ile birebir aynı olamaz.



NFT'ler Ne Kadara Satılıyor ? 

Nyan Cat isimli bir gif 500 bin dolara satıldı.



Sadece sanat eserleri de değil Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey kendisine ait ilk Tweet’i NFT olarak tanıttı ve açık artırmada 2,5 milyon doların üzerinde rağbet gördü.


 

NFT'ler Nereden Alınır ? Kimler NFT Satabilir ? 

Kripto sanatın oluşturulması ve satılması için çeşitli platformlar bulunuyor. Bunların bazılarına davet usulüyle giriş sağlanırken bazıları herkese açık. Dijital eserin NFT'ye dönüştürülmesi için belirli bir miktar ücret ödeniyor. Ödenen bu ücrete 'yakıt parası' deniyor çünkü  eseri NFT ile blokzincire dâhil etme sürecinde kullanılan bilgisayarların elektrik ve internet masrafları gibi giderlerinin karşılanması gerekiyor.


Herkes NFT oluşturabilir ve satabilir. İhtiyacınız olan şeyler dijital bir cüzdan, küçük bir miktar ethereum ve içeriğinizi yükleyerek NFT kripto sanatına dönüştürebileceğiniz bir NFT pazar yerine bağlantı imkanıdır.


1 Yorumlar

  1. Adsız20.7.21

    Nft teknolojisi nedire güzel bir cevap olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski